Centrum Duurzaam Groen
Jaaroverzicht 2023Voorwoord
Beste lezer,
Het duurzaam inrichten en afvalarm onderhouden van de openbare, groene ruimte en particuliere tuinen in Limburg vraagt heel wat kennis en ervaring. Er is nood aan waardevol, klimaatbestendig groen om de klimaatverandering het hoofd te bieden en de biodiversiteit te verhogen. Kennisoverdracht naar professionals, lokale besturen en particulieren is belangrijker dan ooit.
Centrum Duurzaam Groen ondersteunt professionals uit de groensector, lokale besturen en particulieren via vorming, praktijk workshops, advies, inrichtingsplannen, samenwerkingen en concrete projecten. Zo creëren we samen een aangename omgeving waarin het fijn leven is, nu en in de toekomst.
Veel leesgenot
Marleen Schepers
Voorzitter Centrum Duurzaam Groen vzw
2023 in cijfers

Vormingsmomenten professionals
187

Workshops en infosessies voor het grote publiek
128

Workshops voor scholen
99

Geplante klimaatbomen
1.570

Groenontwerpen
6

Amberadviezen
30
Over Centrum Duurzaam Groen
Van bij haar oprichting in 2009 door de Hogeschool PXL, provincie Limburg, De Winning en Limburg.net zet Centrum Duurzaam Groen vzw zich in voor een duurzame groene leef- en werkomgeving. Dit komt de natuurwaarde van het aanwezige groen ten goede en vormt een belangrijke impuls voor de biodiversiteit, die het vaak moeilijk heeft, zeker in dichtbevolkte gebieden. Een slim ingerichte, ecologische omgeving is ook weerbaarder tegen de klimaatverandering en helpt de gevolgen ervan te temperen.
Centrum Duurzaam Groen verzamelt en ontwikkelt kennis en geeft deze door via vorming en advies. Daarnaast zetten we ook voorbeeldprojecten op. Om haar missie te kunnen waarmaken, werkt Centrum Duurzaam Groen intensief samen met partners, stakeholders, lokale overheden en andere belanghebbenden. We handelen steeds met respect voor onze eigen medewerkers en kiezen waar mogelijk voor sociale tewerkstelling.
Partners
Invasieve exoten en plantenziekten
Sinds 2019 kunnen gemeenten bij Centrum Duurzaam Groen terecht met al hun vragen rond de aanpak van invasieve exoten. Ook bij de opmaak van onze adviezen houden we maximaal rekening met het vermijden van (invasieve) exoten.
Onze invasieve exotenbundel herbergt een schat aan informatie, die we via het Provinciaal Natuurcentrum ter beschikking stellen. Dit jaar voegden we drie nieuwe fiches toe. We legden in 2023 ook een uitgebreide beeldenbank aan van een aantal relevante soorten, zodat professionals de soorten in elk seizoen kunnen herkennen.
Minstens één keer per jaar namen we deel aan de provinciale werkgroep IUS (Invasieve Uitheemse Soorten), waaraan iedereen die in onze provincie met invasieve exoten te maken krijgt, deelneemt. Ook overlegden we dit jaar weer in het kader van het gewestelijk overlegplatform invasieve exoten.
In de strijd tegen bacterievuur, een schadelijke plantenziekte die onder meer fruittelers zorgen baart, fungeert Centrum Duurzaam Groen als partner om de verspreiding tegen te gaan. Gemeenten en maatwerkbedrijven kunnen steeds bij ons terecht met hun vragen en we realiseerden een infobrochure over het onderwerp.