Jaaroverzicht 2019
Welkom
Beste lezer
In 2019 mocht Centrum Duurzaam Groen tien kaarsjes uitblazen. Een decennium geleden gingen Provincie Limburg, Hogeschool PXL, sociaal economiebedrijf De Winning en afvalintercommunale Limburg.net een bijzondere samenwerking aan om de groene openbare ruimte op een duurzame manier in te vullen.
Vormingsactiviteiten in cijfers
Vormingsactiviteiten in cijfers

Totaal aantal deelnemers
2436

Totaal aantal dagdelen
618
Provinciaal aanspreekpunt
Centrum Duurzaam Groen als provinciaal aanspreekpunt
Ondertussen fungeren we voor de Limburgse gemeenten al enkele jaren als aanspreekpunt rond pesticidevrij beheer in openbaar groen. We geven hierover heel wat adviezen aan gemeenten en verbonden organisaties. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar sportterreinen. De eerder opgezette proefprojecten werden afgerond en we brachten de resultaten onder de aandacht van de Limburgse sportfunctionarissen. We maakten tevens een handleiding met een gedetailleerd plan van aanpak op.
Sinds 2019 mag Centrum Duurzaam Groen zich ook provinciaal aanspreekpunt voor invasieve exoten in openbaar groen noemen. We gingen van start met een contactdag op 21 mei en organiseerden ook een infosessie rond het bestrijden van Japanse duizendknoop. Reeds 10 gemeenten klopten bij ons aan voor advies. Enkele lokale besturen gingen ondertussen al over tot de bestrijding van invasieve exoten op knelpuntlocaties.
Ruimte voor bomen
Ruimte voor bomen
Steeds weer blijkt uit studies dat bomen een krachtig ‘instrument’ vormen om enerzijds de klimaatverandering te minderen en anderzijds de gevolgen ervan minder voelbaar te maken. Met name in woonkernen kunnen bomen op warme dagen het hitte-eilandeffect voelbaar verzachten. Bovendien leveren bomen nog heel wat voordelen, zoals het verminderen van fijn stof. We hadden dus meer dan voldoende redenen om in 2017 dit project rond klimaatbomen uit de grond te stampen. Inmiddels gingen alle Limburgse gemeenten en Diest het engagement aan om de komende jaren klimaatbomen aan te planten. De financiering komt uit het CO₂-fonds van Limburg.net.
Over Centrum Duurzaam Groen
Over Centrum Duurzaam Groen
Van bij haar oprichting in 2009 door de Hogeschool PXL, provincie Limburg, De Winning en Limburg.net zet Centrum Duurzaam Groen vzw zich in voor een duurzame groene leef- en werkomgeving. Dit komt de natuurwaarde van het aanwezige groen ten goede en vormt een belangrijke impuls voor de biodiversiteit, die het vaak moeilijk heeft, zeker in dichtbevolkte gebieden. Een slim ingerichte, ecologische omgeving is ook weerbaarder tegen de klimaatveranderingen en helpt de gevolgen ervan te temperen.
Centrum Duurzaam Groen verzamelt en ontwikkelt kennis en geeft deze door via vorming en advies. Daarnaast zetten we ook voorbeeldprojecten op. Om haar missie te kunnen waarmaken, werkt Centrum Duurzaam Groen intensief samen met partners, stakeholders, lokale overheden en andere belanghebbenden. We handelen steeds met respect voor onze eigen medewerkers en kiezen waar mogelijk voor sociale tewerkstelling.
Contactinfo
Troisdorflaan 19 - 3600 Genk
BTW: BE0812 690 546
RPR: Antwerpen, Afdeling Tongeren
Partners
Preventie van organisch afval
In samenwerking met Terra Therapeutica en PXL zetten we een project op rond therapeutisch tuinieren en tuintherapie. Ook de compostmeesterwerking is een belangrijke pijler binnen onze werking. Om het bewustzijn bij jongeren te verhogen, organiseren we workshops rond composteren en kringlooptuinieren in scholen in Limburg en Diest. We werken hiervoor samen met Goodplanet en een pool van apart bijgeschoolde compostmeesters en tuiniers. In 2019 organiseerden we op die manier 77 workshops.
Kippen promoten
We zetten een grote publieksactie op om kippen te promoten als verwerkers van keuken- en tuinafval, waaraan 41 tuincentra deelnamen. Zij verkochten samen 1.503 kippen. Met onze partners organiseerden we een kippencursus waaraan in totaal 1.272 particulieren deelnamen.
Compostmeesterwerking
Via een enquête en overleg met lokale besturen kregen we een goed beeld van de gemeentelijke compostmeesterwerkingen en mogelijke verbeterpunten. We organiseerden een meeting en drie studiedagen voor de compostmeesters en wierven actief nieuwe krachten aan. Ook hun opleiding namen we voor onze rekening.
Amber-werking
Dat tuinieren ook kan met een minimum aan groenafval, bewijzen we al enkele jaren met onze Amber-tuin in Kiewit. Afgelopen jaar maakten we een uitgebreide visie op voor het beheer en het toekomstig gebruik van de demotuin, zodat hier de praktijksessies van de opleiding tot compostmeester kunnen doorgaan.
Verder organiseerden we het afgelopen jaar 3 Amber-workshops, gaven we 112 keer individueel advies aan gemeentebesturen, stelden we 41 gratis adviesrapporten op en screenden we 10 gemeentelijke groenplannen op de Amber-criteria.