Centrum Duurzaam Groen

Jaaroverzicht 2024

Voorwoord

Beste lezer, 

Het duurzaam inrichten en afvalarm onderhouden van de openbare, groene ruimte en particuliere tuinen in Limburg vraagt heel wat kennis en ervaring. Er is nood aan waardevol, klimaatbestendig groen om de klimaatverandering het hoofd te bieden en de biodiversiteit te verhogen.  Kennisoverdracht naar professionals, lokale besturen en particulieren is belangrijker dan ooit. 

Centrum Duurzaam Groen ondersteunt professionals uit de groensector, lokale besturen en particulieren via vorming, praktijk workshops, advies, inrichtingsplannen, samenwerkingen en concrete projecten. Zo creëren we samen een aangename omgeving waarin het fijn leven is, nu en in de toekomst. 

Naast een jaar waar heel wat vormingen plaatsvonden, hebben we in 2024 de 10.000ste boom geplant in het project ‘Ruimte voor bomen’ en is er een nieuw project opgestart nl. ‘kringloopkrachten aan huis’, waar we het thuiskringlopen dichter bij de particulieren brengen door een persoonlijk bezoek.  

Centrum Duurzaam Groen vierde zijn 15-jarig bestaan in 2024 en we hopen in de toekomst met onze vzw nog veel impact te creëren voor de maatschappij. 

Veel leesgenot 

Marleen Schepers 
Voorzitter Centrum Duurzaam Groen vzw 

2024 in cijfers

stats icon voor Vormingsmomenten professionals 238

Vormingsmomenten professionals

238
stats icon voor Workshops en infosessies voor het grote publiek 46

Workshops en infosessies voor het grote publiek

46
stats icon voor Workshops voor scholen 95

Workshops voor scholen

95
stats icon voor Geplante Klimaatbomen 1.535

Geplante Klimaatbomen

1.535
stats icon voor Groenontwerpen 1

Groenontwerpen

1
stats icon voor Amberadviezen 21

Amberadviezen

21
stats icon voor Bezoeken kringloopkrachten aan huis 25

Bezoeken kringloopkrachten aan huis

25
stats icon voor Green Deals 6

Green Deals

6

Over Centrum Duurzaam Groen

Van bij haar oprichting in 2009 door de Hogeschool PXL, provincie Limburg, De Winning en Limburg.net zet Centrum Duurzaam Groen vzw zich in voor een duurzame groene leef- en werkomgeving. Dit komt de natuurwaarde van het aanwezige groen ten goede en vormt een belangrijke impuls voor de biodiversiteit, die het vaak moeilijk heeft, zeker in dichtbevolkte gebieden. Een slim ingerichte, ecologische omgeving is ook weerbaarder tegen de klimaatverandering en helpt de gevolgen ervan te temperen. 

Centrum Duurzaam Groen verzamelt en ontwikkelt kennis en geeft deze door via vorming en advies. Daarnaast zetten we ook voorbeeldprojecten op. Om haar missie te kunnen waarmaken, werkt Centrum Duurzaam Groen intensief samen met partners, stakeholders, lokale overheden en andere belanghebbenden. We handelen steeds met respect voor onze eigen medewerkers en kiezen waar mogelijk voor sociale tewerkstelling. 

Contactinfo

Troisdorflaan 19 - 3600 Genk

info@centrumduurzaamgroen.be 
www.centrumduurzaamgroen.be 

BTW: BE0812 690 546 
RPR: Antwerpen, Afdeling Tongeren

Partners

Amber

Met Amber promoten Centrum Duurzaam Groen en Limburg.net een afvalarme, natuurvriendelijke vorm van tuinieren. We richten ons daarbij zowel op burgers als lokale besturen. 

Een belangrijk onderdeel van deze werking zijn onze adviezen aan gemeentebesturen over de omvorming en het beheer van openbaar groen, zoals begraafplaatsen, speelpleinen en samentuinen. In 2024 maakten we 21 schriftelijke Amber-adviezen op, waarvan 11 met een rapport en 10 met een uitgebreide toelichting via mail. 

Met opleidingscheques kunnen de Limburgse gemeenten genieten van een gratis dagdeel Amber-vorming voor hun groendiensten.  

Om het brede publiek mee te krijgen met afvalarm, natuurvriendelijk tuinieren, organiseerden we 11 Amberworkshops voor in totaal 105 deelnemers. 

We coördineerden de herinrichting van onze demotuin in Kiewit en we maakten de tuin geschikt om het praktijkdeel van de opleiding tot compostmeester/kringloopkracht te geven. Ook de Ambergidsen blijven we ondersteunen en begeleiden in onze demotuin. Zo plaatsten we dit jaar o.a. een hooiruiter en beestentoren en renoveerden we het groendak en het kleine vijvertje. Alsook werd de bestaande poel gerenoveerd met subsidies van provincie Limburg (Kleine duurzame elementen). Er werden kleimatten in geplaatst en schuine oevers gecreëerd. Er werd ook verder gewerkt aan de lange takkenril en er uitgedroogde geweven wilgenboorden werden vervangen tijdens de workshop Snoeihoutcreaties. Alsook werden de snipperwanden deels gevuld. We coördineerden ook het onderhoud van de Ambertuin door maandelijkse opvolging van het algemeen onderhoud door de groenarbeiders van Domein Kiewit en door het opvolgen van een vrijwilligersteam van 3 personen voor het specifiekere onkruidenonderhoud in de plantenborders. 

Fotogalerij